Екология и култура

проекти | "парк Българка" | маршрути | четива | връзки
 
Парковете в България
Сайт за парковете в България.

Българските Национални Паркове
Официален уеб сайт на Българските Национални Паркове. Сайтът съдържа информация и снимки за живата и нежива природа в парковете, възможностите за туризъм и отдих, които дават националните паркове.

Български туристически съюз

" Еко полиз "
Фондацията е създадена ,за да повишава осведомеността на обществото по проблемите на околната среда и да съдейства за тяхното решаване. Фондацията има амбицията да се превърне в една от основните неправителствени организации , поставящи си за цел разкриването и решаването на остри екологични проблеми.


Манастири

Българските манастири
Подробна информация за всички български манастири.

Македонска Православна Црква

Българските манастири
Основният пътеводител за манастиркия туризъм в България!

Манастир Св. Троица - с. Устрем
Манастирът “Св. Троица” се намира в Сакар планина, на около 3 км. от с.Устрем (до 1934 г. с. Вакъф). Ако се идва от Тополовград, след с. Мрамор вдясно има отклонение за манастира.

Батошевски девически манастир
Закътан в лоното на Стара планина манастирът "Въведение богородично" очаква своите гости и ги привлича с живописното си местоположение и над 130 годишна история!

Клисурски манастир
Сред прекрасната планинска котловина на р. Врещица, Ровна ливада и Баките се намира Клисурската света обител. От север я пази Чипровският Балкан, на юг са Вършечките минерални бани, а на запад - красивите Тодорини кукли.

Лопушански манастир
Разположен е на 300 м н.в. (на 105 км от София през прохода Петрохан) в Чипровския дял на Стара планина. Манастирът впечатлява със своя градеж, пропорции, архитектура и каменни пластики.

Манастир "Св. Николай" село Кладница

Скален манастир Д. Басарбовски
Една малка река, събрала води от Сланник и Лудогорието си проправя път към Дунав. Прорязвайки жълтия льос, мекия и твърд варовик, реката е измоделирала през вековете вълнуващи с живописност и очертание каньоновидни проломи.

Скален манастир "Св. Богородица"
Манастирът "Св. Троица" е разположен в дефилето на река Нишава, на около пет километра югозападно от град Годеч, в непосредствена близост до село Разбоище.

Троянски Манастир "Успение Боогородично"
На 10 км югоизточно от гр.Троян в северните поли на Троянския балкан се намира най-големият старопланински манастир в България - Троянският ставропигиален манастир "Успение Богородично".