хижа Кръстец

карта | параклис Св. Иван Рилски | маршрути | условия
 

ВЪЗДИГНА СЕ ХРАМ-ПАРАКЛИС НА ВРЪХ ПЛАНИНАТА

Изграждането на храм-параклис "Свети Иван Рилски-Чудотворец", на историческия връх "Кръстец" в Тревненския Балкан /х.Кръстец, общ.Трявна/ започна случайно на 1 юли 1999 г. ,денят в който се чества пренасяне мощите на преподобни Иоан Рилски Чудотворец и официално се освети на 1 юли 2002 г. Идеята и градежът на храм-параклисът "Св.Иван Рилски-Чудотворец" беше осъщественн от ТД"Академик-ВТУ" с всеотдайността на членовете и приятелите му. И се въздигна този храм-параклис на връх Балкана, на "Кръстец" за прослава на Свети Иван Рилски - Чудотворец.

В края на 1998г. членове и приятели на ТД"Академик-ВТУ" изказват идеята си за изграждане на храм-параклис на историческия връх "Кръстец". Тук, защото в 1195 лято, цар Иван-Асен І повелява мощите на светеца Иван Рилски- Чудотворец да престоят в скалата седем денонощ на Старопланинския връх, който получава от тогава и кръщението си в "Кръстец". "След запознаване с житието на Св.Иван Рилски, постепенно се наложи мнението бъдещият храм да се изгради в негова чест. Проучихме щателно историческите факти и данните на района и на 1 юли 1999г.- денят на връщане мощите на Св. Иван Рилски , седем души по Божия промисъл разчистихме труднопроходимата пътека до вр. "Голям Кръстец". Това беше началото.- разказа Евгени Коев, секретар на ТД"Академик-ВТУ". В месец август 1999г. след "Преображение" и преди "Богородица", Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий в съслужение с още седем духовни лица отслужват водосвет и освещават мястото на бъдещия храм-параклис.Положи се основен кръст на скалата, висок три метра, в основата на който е вградена частица от мощите на Св. Иван Рилски, донесен нарочно от Рилския манастир и се освещава с изворна вода от пещерата в Рила планина където е живял Светеца.

С божията благословия, се начена градежът на храма-параклис. Започна подравняването на терена на 18 август- Успение на Св. Иван Рилски. Положиха се основните камъни на строежа, осветени и миросани от енорийския свещенник Димитър Недялков при храма "Свети Илия" в гр. Плачковци. През есенните месеци се изгради дървена конструкция и се покри мястото с керемиди, а по- късно се обкова с дървени капаци.Положиха се първите икони на Исус Христос , Света Богородица и Свети Йоан Кръстител, донесени от Кръстова гора и икона на Свети Иван Рилски.

През 2000г. продължава масивното изграждане на стените с камък, тухли и хоросан. До празника на 1 VІІ. се построи северната и част от южната стена. За деня на честване пренасяне мощите на Свети Иван Рилски се изнесоха първите големи дарове - три настолни свещници и един приземен, таванен фриз, голяма и малка икона на патрона на храма. Проведе се служба. На 2.VІІІ. Великотърновският митрополит отслужи тържествен водосвет. Празникът бе почетен от над 350-400 души. През есента продължи изграждането на стените. Покривната конструкция бе отделена от близкостоящите борове. Получен бе дар - икона на Света Богородица с младенеца. Пролетта на 2001 година започна външното измазване на параклиса, направен бе цокъл, боядиса се външно, постла се вътрешно параклиса с каменни плочи дарени от църквата в гр.Плачковци. В началото на лятото се начена и вътрешната мазилка. Същевременно се обяви кампания за набиране на средства за стенописване на параклиса. За изработване на стенописите се отзоваха студенти от ВТУ"Св.Св. Кирил и Методий" гр. В.Търново, които започнаха подготовка на проектите. За празника на 1.VІІ.2001г. енорийски свещенник Димитър Недялков отслужи водосвет. Проведе се и първата тържествена служба - кръщение на младенеца Асен Рачев от гр.Варна. На 7.VІІ. се организира празник почетен от над 250 души. През месец юли завърши вътрешното измазване и се подкова с ламперия покривната част на храма. От 28.VІІ.до 22.VІІІ.2001год. параклиса бе стенописан вътрешно със сцени от житието на Свети Иван Рилски и с образи на местни, български светци.За първи път в българската иконография и изобразително изкуство се пресъздаде сцената "Посрещане мощите на Свети Иван Рилски на Кръстец" и се изобрази Свети Иван Трапезицки/Търновски/, което е принос в родната ни култура и изкуство. Сцените и фигурите бяха изобразени в типичния за средновековието стил от иконографките Лиляна Станкова он гр.Кюстендил, Веска Загралова от гр. Стара Загора и Донка от гр. Бургас под ръководството на ас.Китан Китанов и с удобрението на проф.Л.Прашков.

За 15 VІІІ.01г. /Света Богородица/, бе окачено и прозвуча голямото клепало, а в чест на 18.VІІІ./Успение на Свети Иван Рилски/ се добави и малкото клепало, които да огласят в празник района..Дарена бе касичка, а през пролетта на 2002г. и аналои на които бяха поставени основните икони и заедно с изработените завеси оформиха олтарната част на храма.За отбелязване празника на Свети Иван Рилски бе изработен и монтиран от местен камък Свети престол с което се оформи днешният вид на параклис "Свети Иван Рилски - Чудотворец" на връх "Голям Кръстец", Тревненска Стара планина, над с.Кръстец, община Трявна.

Хр. Калпушков